Indické předvolební období - bez alkoholu!

Uplynulý víkend konečně proběhly dlouho očekávané volby do zastupitelství sedmi indických států, které se konají jednou za 5 let. Příprava na volby byla vskutku zabavná podívaná.
Dva týdny před volbami byl státem nařízen zákaz prodeje alkoholu, jak v obchodech tak v restauracích, po 10h večerní. Podle statistik totiž nejvíce Indů pije po práci a před tím, než přijdou domů, kde konzumaci striktně reguluje manželka. V 5 (Bihar, Gujarat, Lakshadweep, Manipur a Nagaland) z celkových 29 států Indie je konzumace a prodej alkoholu nelegální celoročně. V ostatních státech je legální od 18 nebo 21let.
Jak jistě všichni víme, volit je demokratická povinnost občana :-). Podobné připomínky si vzaly na starost telefonické společnosti a dva týdny před volbami začali všem svým uživatelům posílat obden zprávy typu: "Posilni demokracii svým hlasem." Volit je naše demokratická povinnost." "Každý hlas je nepostradatelný." "Volte beze strachu." "Volby jsou povinností." "Ten, kdo volí, je zodpovědný občan."
Vláda vysvětlila zákaz alkoholu tak, že občané musí mít před volbami čistou mysl! Krásná myšlenka. Někteří lokální lidé však tvrdí, že zákaz alkoholu je politická strategie vyhladovět na alkoholu závislé voliče. V den voleb totiž zástupci stran číhají na voliče před volebními budovami a nabízí jim lahve levného alkoholu výměnou za volební hlas. 
Policejní úředníci byli denně na ulicích a kontrolovali, zda opravdu po desáté večerní nikdo nepije a nikdo alkohol neprodává. Ani naši spřátelení baroví kluci se nenechali přemluvit. Situace byla velmi vypjatá, zvláště mezi turisty, kteří přijeli na krátkou dobu a omezená konzumace alkoholu v nočních hodinách jim zjevně ničila celou dovolenou. Dva dny před volbami byl zákaz alkoholu absolutní. Obchody zavřené, restaurace nesměly mít žádný alkohol jak za barem tak ani ve skladu. Vše bylo důkladně kontrolováno a v případě provinění náležitě finančně postiženo. Večer jsme byly svědky ozbrojených skupin policistů procházejících se po pláži, náhodně vybírajících resorty ke kontrole. 
My jsme po večerech přemýšleli, jak to vyřešíme s narozeninovou oslavou jednoho ze členů naší komunity, která se měla konat právě v den voleb. Postupně jsme sepsali seznam toho, kdo co rád pije a domluvili se, že někdo z nás nakoupí v obchodě, než je všechny úplně zavřou a pak si uděláme soukromou oslavu. 
Ještě teď si vybavuju ten osudný moment na pláži. Sedíme ve skupince, právě dohrála kytara a ukulele a dozněl náš falešný zpěv. Pozorujeme krávy a slunce a čekáme až klesne do moře.
Někdo se znenadání zeptá: "Co je dneska za den?" Padají různé návrhy. Někteří myslí, že středa, jiní tvrdí, že úterý, ale nikdo si není přesně jist. Je třeba dojít pro mobil. Takže je středa. Volby jsou v sobotu. Počítáme, od kdy se alkohol stane zcela nedostupným. Od páté hodiny středečního večera. "Kolik je hodin?" 16.50. Probíhá panika. Všichni se překřikují. Nikdo nic nekoupil do zásoby? Co budeme pít na oslavě? Budoucí oslavenec se ve zmatku zvedá, kdo ho zbystří, strká mu peníze a vykřikuje jakou chce láhev vína. Následující minuty probíhají v tichosti, při západu slunce. Všichni se modlí a opakují mantru, kéž je ještě jeden "Royal Stag" obchod otevřen, kéž se kamarád Dean vrátí s cinkajícím baťohem plným alkoholu. Naděje umírá poslední.
Dean se po půl hodině vrátí s prázdnou. Začíná vlna výčitek, kdo to tedy vůbec původně měl na starost. Další vlna debat o tom, jak jsme se teď rychle naučili porozumět pocitu alkoholika. K žádnému závěru se nedopátráme, většina z nás pravidelně večer tvrdila, že při cestě domů dnes večer něco koupí. Nikdo z dospělých, soběstačných, inteligentních, zodpovědných členů naší minimálně desetičlenné komunity nekoupil v posledních dvou týdnech, plných debat o volbách a omezení alkoholu, vůbec nic, ani kapku.
To jsme to teda dopadli. Sobotní volby proběhly v poklidu, stejně jako naše narozeninová party s konvičkami zázvorového čaje. Aspoň víme, že ani ve skupině vzdělaných světoběžníků, a milujících lidí se člověk nemůže spolehnout na nikoho jiného než sám na sebe!
A ve finále jsme tu stejně jen sami za sebe a já jsem s tím v pohodě. Můj bohatý vnitřní svět mě nenechá nikdy samotnou.

https://www.youtube.com/watch?v=_you9cIBcQY








Comments