Indicke rupie stahovany z obehu

Za par tydnu me prijede navstivit par mama s pritelem, tak jsem je pozadala, at se informuji o tom, jaka je momentalni situace s menou v Indii. A jake prekvapeni to nebylo, kdyz me rekli, ze nic moc nemuzou v cestine na internetu najit...  

Primo z epicentra deni chci sdilet, co se tu deje.

8.11. 2016 vecer oznamila media dlouho pripravovanou a uspesne utajovanou financni revoluci. Premier Modi sdelil, ze od zitrejsiho rana se stahuji bankovky s hodnotou 1000 a 500rupies z obehu. Banky a veskere bankomaty budou nasledujici tri dny uzavreny. Obchody a jednotlivci tedy budou bankovky akceptovat jen nasledujici tri dny. Jeho oduvodnenim je boj proti korupci, ktera byla v Indii dlouhodobe 100% a nyni je 75% :-).  
11. 11. 2017 banky znovu otevrely a nektere bankomaty byly doplneny novymi bankovkami v hodnote 2000rupies. Jednotlivci mohly v bankach vymenit maximalne 2000rupii na osobu za den, stejne tak i vybrat z automatu. Od rana byly vsude fronty a kolem poledne banky ani bankomaty nemely co vydavat.  

Uvedla bych na pravou miru, ze Indie funguje z 85% na hotovosti. Vetsina obyvatel nema ucet a neplati dane. Casto vsak z duvodu nepritomnosti banky nebo uradu v odlehlych vesnicich. Kdyz vecere stoji 250rupii, prirodni mydlo 100 rupii, obleceni 300rupii a vyse, je snad jasne, ze bankovky 500 a 1000 jsou tu nejcasteji pouzivane.   

Ted nemaji hodnotu, pokud chcete utratit 900 rupii a nemate to v dalsi nejblizsi bankovce, coz je 100rs, tak nekoupite nic. 100rupii ma nyni nejvetsi hodnotu. Bohuzel tak je i pro okolni 1.25 bilionu spoluobcanu. Takze stovky si kazdy strezi a dlouho rozmysli, co za ne koupi a kolik jich je ochoten zakaznikovi vratit zpet pri nakupu jedinou novou bankovkou v hodnote 2000 rupii.
  
Od 24.11. uz neni mozne vymenit v bankach stare bankovky za nove. To samozrejme zpusobilo devastujici ztratu tem, kteri meli svuj majetek predevsim v hotovosti a nemeli zaveden ucet u banky. Ti kteri si ucet u banky otevreli a vlozili vetsi mnozstvi v hotovosti, jsou zaznamenani a sledovani v elektronickem systemu.
  
Do 31.12. muzete stare bankovky v hotovosti vlozit na indicky ucet, pokud o ne nechcete prijit. Hmmm, ti co maji penez hodne neuniknou zvysene pozornosti..
  
Fronty u bankomatu a pred bankami nejsou lakavym zpusobem, jak travit dovolenou v Indii. Mnoho turistu nic nekupuje, prespavaji a stravuji se tam, kde akceptuji platby kartou. Ti, co se jim podari vybrat novou dvoutisicovku z bankomatu, plati nemaly poplatek ze vyber v cizi zemi. A pak stejne, kde ji utratit...?
   
Behem poslednich tydnu zijeme vsichni na kredit. Bankovky jsou nejdiskutovnejsi tema kazdodenniho zivota. Ja osobne chodim do stejnych obchodu, restauraci, resortu. Placeni pronajmu skutru se presouva na dalsi mesic a placeni najmu probiha bankovnim prevodem. Stale vice obchodu zacina akceptovat dolary, eura, sterlingy.
    
Dnes bylo medii oznameno, ze goa bude prvnim statem na svete, kde prestane platit hotovost a veskere financni transakce budou probihat elektronicky. Od 1.1. 2017.  

Zacinate se divit, ze o tom v cestine nejsou zpravy? No me to neprekvapuje, ceska media sleduji z nadsenim, vzdy se naramne bavim dulezitosti diskutovanych temat.  

Malokdo tady ma jasne informace o tom, co se presne deje. Pocity jsou smysene a prubeh cele financni zmeny a nasledky toho jsou nedomyslitelne.    Budu vas informovat, co se deje.  

Z nedelni plaze s bankovkama, ktere kazdym dalsim dnem ztraci hodnotu    
Petra

Comments